Beweging is het beste medicijn tegen spierpijn
Je hebt een zware beentraining gehad in de sportschool. Of een uur intensief banen gezwommen in het zwembad. De volgende morgen kom je de trap bijna niet op van de spierpijn. Een voldaan gevoel, want je hebt in ieder geval iets goed gedaan. Maar het liefst ben je zo snel mogelijk van de spierpijn af. Vaak wordt er gezegd dat in beweging blijven het beste werkt. Maar is dat wel zo? Wij zochten het voor je uit!
Ja toch!
Het is beter om in beweging te blijven als je spierpijn hebt. De doorbloeding van je spieren blijft op gang, wat het herstel bevordert. Let er wel op dat je niet te intensief traint. Ook kan het goed zijn om juist een andere spiergroep te trainen dan waar je last van hebt. En zoals met alles geldt: balance is the key. Sporten is gezond maar neem ook voldoende rust.
Hoe krijg je spierpijn?
Spierpijn is een signaal van het lichaam dat spieren (te) zwaar belast zijn. Vooral bij beginnende sporters komt dit wel eens voor. Meestal is spierpijn onschuldig en verdwijnt het na een paar dagen vanzelf weer. Blijf je last houden? Dan is het zeker aan te raden om er door een professional naar te laten kijken.
Tips & tricks
Om de spierpijn in het vervolg (deels) te voorkomen, delen we 5 tips die je gemakkelijk kunt toepassen.
-
01 Eet na je workout een eiwit- en koolhydraatrijke maaltijd
Dit draagt bij aan het herstel van de spieren en spieropbouw. Eet bijvoorbeeld een bakje kwark met een banaan.
-
02 Begin altijd met een warming-up en sluit af met een cooling-down
Door een goede warming-up bereid je je spieren voor op een forse inspanning. Sluit altijd af met een cooling-down, dat bevordert het herstel en zo voorkom je dat het lichaam te snel afkoelt.
-
03 Neem een warme douche na het sporten
Ook een warm bad, kompres, infraroodlamp of bezoekje aan de sauna verwarmen de spieren. Hierdoor verbetert de bloedsomloop en kunnen afvalstoffen (melkzuur!) sneller worden afgevoerd.
-
04 Drink voldoende water
Dat zorgt ervoor dat de afvalstoffen worden verdund en makkelijker kunnen worden afgebroken.
-
05 Zorg voor een goed trainingsschema
Uit onderzoek blijkt dat als je langzaam het gewicht, de snelheid of afstand verhoogt, er een kleinere kans is op spierpijn. Zeker als je net begint, is het fijn om een schema te volgen. Hierdoor zorg je wel voor progressie, maar laat je de spierpijn (grotendeels) achterwege.
Kortom, het is goed om te blijven bewegen als je spierpijn hebt. Let er wel op dat je niet te intensief traint. Ook kan het goed om juist een andere spiergroep te trainen. Dus waar wacht je nog op? Ontdek het ruime sportaanbod in Rotterdam en ga eropuit!