Clinic rolstoelbasketbal van paralympiër is een hit, ook op de reguliere basisschool 

‘Ze vonden het te gek om een rondje in mijn sportrolstoel te doen’, liet basketbalspeelster Barbara van Bergen weten na haar bezoek aan de Augustinusschool in Rotterdam-West. In de laatste week voor de zomervakantie lieten de leerlingen uit groep 7 en 8 zich verrassen door een introductie basketbal en rolstoelrijden van de viervoudig paralympiër.
Terug

Kennismaken met sport via clinics

Rotterdamse basisscholen kunnen elk jaar een aantal sportclinics aanvragen: lessen die helemaal in het teken staan van een bepaalde sport. Sportbedrijf Rotterdam is verantwoordelijk voor de organisatie van de schoolsportclinics. Als de scholen willen, maken ze ook kans op een speciale clinic van Sporthelden op School. Deze stichting laat sporters met én zonder beperking de liefde voor hun sport delen met de volgende generatie. Waaronder de kinderen in het reguliere basisonderwijs van de Augustinusschool.

Beweegdeal

Een clinic bestaat uit verschillende onderdelen, legt sportcoach Sabrina Weijer van het Sportbedrijf uit. “Als eerste gaat de topsporter naar de klas om te vertellen wat er allemaal komt kijken bij sporten op hoog niveau. Daarna krijgen de kinderen een gymles waarin ze de sport uitproberen. Die sluit af met een ‘beweegdeal’, een afspraak tussen de topsporter en de klas om een beweegdoel te halen.” Een voorbeeld van zo’n beweegdeal is dat de topsporter drie weken lang dagelijks buikspieroefeningen doet en de kinderen elke week een kilometer rennen. Na een paar weken zien de kinderen en de atleet elkaar weer (soms digitaal) en bespreken hoe de challenge gegaan is.

Rolstoel proberen

Paralympiër Van Bergen –op de Spelen van 2024 niet als sporter, maar als commentator aanwezig– liet de kinderen basketballen en in haar rolstoel sporten. “Je ontdekt dan dat je veel meer armkracht nodig hebt om de bal ver te gooien, omdat je sprongkracht mist,” legt Ragna Schapendonk van Stichting Sporthelden op School uit. “De kinderen vonden het inspirerend om te zien wat Barbara heeft bereikt, terwijl ze in een rolstoel zit. Het laat ze ook anders nadenken over waar ze zelf eigenlijk toe in staat zijn.”

Topsporters met een beperking

De clinics van topsporters zijn extra bijzonder, omdat ze een volle agenda hebben met trainingen en wedstrijden. Maar hun sport is hun passie, dus doen ze het graag, legt sportcoach Sabrina uit. “Scholen kunnen zich bij ons opgeven voor de clinics. De datum is dan al geprikt met Sporthelden op School. Wij doen vervolgens een loting. Het Sportbedrijf wil meer aandacht voor sporten met een beperking, dus ook het komende jaar hopen we weer topsporters met een beperking te mogen verwelkomen op Rotterdamse basisscholen.”

Lees alle informatie over onze clinics en wat we nog meer doen voor schoolsport in Rotterdam. Wil jij rolstoelbasketbal een keer proberen? Dat kan! Er zijn er nog meer sporten te ontdekken in Rotterdam. Kijk op UniekSporten.nl.