Gratis skateboard voor Hoekse jongeren sleutel tot een leven lang bewegen

Hoe help je pubers in beweging te blijven? Want we weten: sport is vaak het eerste wat er uit de drukke puberagenda wordt geschrapt. Onze sportregisseur geeft jongeren in Hoek van Holland een duwtje in de richting van de skatecommunity. Ongeorganiseerd sporten dus, en daar blijkt heel wat organisatie –en samenwerking– voor nodig.
Terug

“Op de leeftijd van 12, 13 jaar gaan kinderen naar een andere school, krijgen meer huiswerk en andere vrienden. Je ziet dan ook het beweeggedrag veranderen,” legt sportregisseur Boudewijn de Vries van Sportbedrijf Rotterdam uit. “Ze hebben geen tijd meer voor trainingen en wedstrijden op vaste tijden. En dan stoppen ze helemaal.”

Bewegen op je eigen moment

Boudewijn kent als sportregisseur het beweeggedrag van Rotterdammers in verschillende levensfases goed. Hij zoekt voortdurend kansen om sportaanbod te starten of aan te passen. Dat doet hij in Overschie en Hoek van Holland. Ook de lokale welzijnsorganisatie in ‘Hoek’ zocht mogelijkheden om jongeren op hun eigen moment in beweging te krijgen.

Boudewijn: “Welzijn op de Hoek kwam met het idee om voor jongeren in de ‘afhaak-leeftijd’ skatelessen te organiseren. Want skaten kun je doen op je eigen moment. Ze betrokken mij voor het concept. En ze hadden al een sportaanbieder op het oog, namelijk Paul Groenheijde van skateschool Dreams. Samen hebben we de skatelessen opgezet.”

Skateboard cadeau

Sportregisseurs zoals Boudewijn doorlopen vaak een heel traject met sportaanbieders. Ze denken bijvoorbeeld samen na over de tarieven en hoe je klanten kunt vasthouden. Maar in dit geval gaat het er juist om dat de leerlingen na acht lessen zélf verder gaan. Daarom bedacht Boudewijn het volgende concept: schrijf je in voor acht skatelessen en krijg na zes lessen een skateboard cadeau.

Boudewijn: “Niet alleen stimuleer je jongeren zo om de cursus af te maken, maar geef je ze ook de mogelijkheid om daarna met elkaar verder te gaan. Het doel was om een zetje richting de skatecommunity te geven. Dat is soms nodig, omdat skaters van een afstandje eruitzien als een besloten club. Kinderen zijn bang om uitgelachen te worden als ze zomaar meedoen. Het tegendeel is meestal waar. Skaters helpen elkaar juist graag.”

Skateleraar Paul beaamt dit: “Het maakt niet uit of je 8 bent, of 46 zoals ik. Dat is de skatecultuur. We gaan allemaal met elkaar om en geven elkaar tips.”

Boudewijn: “We zijn gestart met een groep van tien deelnemers en acht lessen. Daarna evalueren we en kijken we of we met een nieuwe groep starten.”

Skatepark

De sportregisseur, welzijnsorganisatie en de sportaanbieder sloegen de handen ineen voor de skatelessen. Maar er is meer nodig om ongeorganiseerd sporten mogelijk te maken. Zo wordt er ook gewerkt aan een grondige vernieuwing van het skatepark in Hoek van Holland, waar ook ruimte komt voor andere urban sports.

Paul: “Een vervolgcursus is bij deze jongeren niet het doel. Maar er moet wel een follow-up zijn. Daarom ben ik echt stoked over het nieuwe skatepark dat er gaat komen. Hier kunnen de jongeren samen hun gang gaan. Er worden tijdens mijn lessen vriendengroepen gevormd die een leven lang blijven bestaan.”

En dat is precies waar we op hopen in dit project: een sterke community waar Rotterdammers hun leven lang (beweeg)plezier van hebben.

De sportregisseurs van Sportbedrijf Rotterdam helpen alle Rotterdamse sportaanbieders. Wil je weten wat sportregie voor jou kan betekenen? Kijk dan op sportbedrijfrotterdam.nl/sportregie.