Jaap: de man achter de matten

Jaap Woudsma is opzichter bij team Buitensport en Onderhoud. Vanuit zijn kantoor aan de Schulpweg regelt hij het onderhoud van de grasmatten op alle sportcomplexen van het Sportbedrijf. Deze zomer pakte hij de velden anders dan anders aan en dat heeft alles te maken met het warme weer.
Terug
"Hoge temperaturen vragen om nieuwe aanpak veldonderhoud"

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik begin vaak al om 06:00 uur. Ik ben een vroege vogel, maar ben ook vaak de laatste die weggaat. Ik ben op alle complexen te vinden, in Zuid en Noord. Sommige velden worden ‘s nachts automatisch besproeid. Dan ga ik op zaterdagochtend toch even kijken. Om 05:15 uur al. Heerlijk vind ik dat, als het zonnetje opkomt boven de velden, ik geniet ervan.”

Waarom hebben jullie het onderhoud anders aangepakt deze zomer?

“Het klimaat verandert en het weer wordt extremer. Voorheen wachtten we tot na de competities en dan deden we het hele onderhoud in zes weken. Maar als het op dat moment heet is, dan verbranden de plantjes die net gegroeid zijn.”

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

“We zijn eerder gestart, nog tijdens de competities. Dus zijn we al vroeg in mei begonnen met het gras verticuteren, dressen, zaaien en laten groeien. Dressen is het opvullen van de gaten in het veld. We hebben de verenigingen aangespoord zelf te beregenen. Wel in overleg met ons, want je moet het niet ’s middags doen of de hele dag lang.”

Kan dat zomaar, nog tijdens het speelseizoen inzaaien?

“Ja dat gaat prima. Je merkt er niks van. Als er nog wat plekken kaal gespeeld worden, dan repareren we die weer in de zomer. En we hadden nu geluk met de natte voorzomer, daardoor is het gras goed gegroeid.”

Heb je zelf een passie voor sport?

“Hardlopen is mijn verslaving. Maar ik kreeg een heupblessure, toen ben ik gaan fietsen. Ik gun mezelf geen rust, ik ga dan gelijk drie of vier keer per week zo’n vijftig tot zestig kilometer fietsen. Hoe ouwer, hoe gekker zeggen ze. Ik vind het heerlijk joh, ’s avonds mijn hoofd leegmaken op de fiets. Mijn vrouw vindt het niet altijd leuk, dat ik zo vroeg van huis ga en veel weg ben. Maar in weekend gaan we samen wel wat doen. Wandelen bijvoorbeeld. Ja weer iets actiefs. Ik ben geen mannetje voor een terras. Ik ga hooguit een ijsje halen.”

Voor welke sport blijf je thuis?

“Dat is toch hardlopen. Als je dan Femke Bol ziet op de Olympische Spelen, wat een atleet, prachtig om naar te kijken. Ik zat op het puntje van mijn stoel. Formule 1 kijk ik ook wel, maar hardlopen blijft toch m’n sport. Ik ga toch ook weer voor die marathon trainen, dat geeft gewoon een kick.”

Wil jij ook sporten op een goed onderhouden sportlocatie met een strakke grasmat? Bekijk onze locaties op claimjeveld.nl of neem contact met ons op.