Nationale Valpreventieweek; van opsporen tot de oplossing

Van 30 september tot en met 6 oktober is het Nationale Valpreventieweek. Een nationale week om aandacht te vragen voor valpreventie; is dat nodig? Jazeker, want jaarlijks vallen er één miljoen 65-plussers! Dat is één op de vijf ouderen en ook in onze stad is dat een groeiend probleem. Een probleem dat we graag aanpakken door letterlijk en figuurlijk in beweging te komen!
Terug

Structureel bewegen als duurzame oplossing

Met het toenemend aantal ouderen in Nederland en onze stad wordt valpreventie steeds belangrijker. Niet voor niets dat we samen met de gemeente, zorg en welzijnspartijen én de partners in het beweegdomein stevig inzetten op een ketenaanpak valpreventie. Van het opsporen van een valrisico bij de Rotterdammers op leeftijd naar een interventie en uiteindelijk door naar structureel en passend bewegen. Want alleen dat laatste werkt duurzaam om vallen verder te voorkomen. Structureel bewegen maakt Rotterdammers gezond en weerbaar. Dit zorgt voor minder druk op de zorg én een gezondere stad!

Regisseurs Bewegen en Gezondheid

Zo’n 100 dagen geleden begonnen onze drie nieuwe Regisseurs Bewegen en Gezondheid aan de beweegkant van deze ketenaanpak. Zij zijn de verbinder van ‘zorg en gezondheid’ naar ‘sport en bewegen’. Zij gaan in gesprek met de zorg- en welzijnspartners en zorgen ervoor dat er passend beweegaanbod is of wordt ontwikkeld voor deelnemers aan een Val-Niet-Training. Maar ze zorgen er ook voor dat de Rotterdammer dit aanbod weet te vinden! Hierdoor gaan meer Rotterdammers bewegen en daalt het valrisico.

100 dagen verder

Een nieuwe aanpak betekent in het begin vooral ‘de weg vinden’, maar de eerste 100 dagen waren meer dan dat! De teller staat op ruim 80 gevoerde gesprekken en bijna 50 bijgewoonde Val Niet Trainingen of bijeenkomsten. Veel contacten dus met de partners én de Rotterdammer op leeftijd. En het mooie? Vanaf begin van het jaar werd er ook al 32 keer een speciaal nieuw beweegaanbod opgestart voor deze groep Rotterdammers. Specifiek op de behoefte van de mensen en speciaal gericht op voorkomen van valrisico.

Passend en blijvend bewegen: ken je beweegreden!

Dat nieuw ontwikkelde aanbod kan enorm helpen voor mensen om écht te blijven bewegen. En om te blijven bewegen zetten we nog veel meer tools in. Eén van die tools is de Beweegredentest. Om te blijven bewegen moet je namelijk weten wat bij je past: wat je leuk vindt, doe je langer. Daarom zetten we ook voor Rotterdammers met een valrisico deze Beweegredenentest in. Door het beantwoorden van een paar vragen kom je erachter welke manier van bewegen het best bij je past. Op die manier kunnen we de Rotterdammer op leeftijd beter begeleiden naar passend – en dus duurzaam – bewegen!

De Beweegredentest is een van de tools die Sportbedrijf Rotterdam inzet. Ben je ook benieuwd welke vorm van bewegen bij jou past? Klik hier en doe de Beweegredenentest!

Meer informatie over de ketenaanpak Valpreventie vind je op: https://www.sportbedrijfrotterdam.nl/gezondheid/valpreventie.

Wil je weten wat het valrisico is van jou of van een oudere in je omgeving? Dat kun je ook testen. Met de online Valrisicotest kun je gemakkelijk zien hoeveel valrisico iemand heeft. Ouderen kunnen de test zelf invullen, of samen met iemand die ze daarbij helpt.