‘Netjes gedaan’: tafeltennis voor mensen met parkinson in Rozenburg neemt een vlucht
“Het is niet alleen goed voor de beweging, maar we halen mensen ook uit hun sociale isolement,” zegt voorzitter Rob Hoogervorst van tafeltennisvereniging De Beer in Rozenburg. “Er komen drie leden met speciaal vervoer, die halen we toch mooi achter de geraniums vandaan bij wijze van spreken.”
Aangepaste gymzaal
Dit sportaanbod voor mensen met een beperking kwam tot stand door een samenwerking tussen de vereniging, de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB), Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam. Iedere partij met hun eigen expertise, waarbij het Sportbedrijf vanuit Sportregie ondersteunde. Sportregisseur Belinda Janszen:
“Bij verenigingen is meestal eerst Sportsupport aan zet. Als er een begroting ligt, kom ik in de race. Ik kijk naar het kostenplaatje en reken uit hoeveel nieuwe leden je nodig hebt om het aanbod kostendekkend te maken. Dan help ik onder andere bij de promotie: een open dag organiseren, flyers maken. In dit geval heb ik ook de gymzaal aangedragen bij onze afdeling binnensport voor aanpassingen voor mensen met een beperking: nu komt er een toegankelijk toilet en douche, worden drempels weggehaald, deurposten verbreed en de zaal beter verlicht.”




Zo’n aanpassing is niet gegarandeerd, maar door de samenwerking met Sportregie kunnen er wel deuren voor een sportaanbieder opengaan, merkte ook voorzitter Rob: “Als vereniging kunnen we dat niet zelf ophoesten. We hebben ook nieuwe materialen kunnen aanschaffen, zoals rolstoelen, een speciale tafel, batjes en ballenrapers. Wij mogen zeer content zijn dat het Sportbedrijf zich zo inzet voor ons tafeltennisclubje.”
Bewegingsvrijheid
Tafeltennis en parkinson: waarom gaat dat eigenlijk zo goed samen? “Het verbetert je oog-handcoördinatie en je bewegingsvermogen” legt Rob uit. “Mensen met parkinson in fase vier of vijf bewegen zittend in een rolstoel, je kunt dan echt wel terugslaan. En je bukt af en toe een beetje, beweegt van links naar rechts. Beweging is belangrijk, want wij worden strammer en trager.”
‘Wij’ – want ook Rob heeft parkinson. Nog in fase één, wat in zijn geval betekent dat hij nog in de reguliere competitie meedoet, de club bestiert en met twee andere bestuursleden een opleiding kon volgen om speciaal voor deze doelgroep trainingen te kunnen verzorgen.
Deze opleiding werd mogelijk gemaakt door de NTTB. Een naar eigen zeggen intensief traject voor de bestuursleden met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar, maar niet voor niets: “Wij vinden dat we extra voorzichtig moeten zijn met deze doelgroep, die soms in een rolstoel zit of niet stabiel op hun voeten staat. Dat leerden we bij Alexandria, waar Saskia Meijer van de NTTB al langer tafeltennist met mensen met een beperking. Niet alleen parkinson, maar ook MS en een beroerte, want die brengen veel van dezelfde lichamelijke klachten met zich mee.”
Nu komt er een toegankelijk toilet en douche, worden drempels weggehaald, deurposten verbreed en de zaal beter verlicht
Netjes gedaan
De trainingen zijn op vrijdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur in Gymzaal Bramenpad. Ze beginnen met koffie of thee, doen een warming-up en gaan dan balletjes slaan. Tussendoor is er nog een koffiepauze. De gediplomeerde trainers zijn hierbij aanwezig en vaak komen ook andere leden van de club ballen aangooien.
Belinda: “Deze club heeft in het afgelopen jaar 12 nieuwe leden mogen verwelkomen. En dat met een relatief kleine doelgroep, in een buitengebied als Rozenburg. Dat hebben ze netjes gedaan. Maar ze hebben zich dan ook enorm ingezet.”