Sport in de wijk voor iedereen: ‘Groepen die op straat hingen zijn nu aan het sporten!’
Sinds april 2022 coördineert Lou-Aisa actief de activiteiten op de Courts en Playgrounds. Eerst draaide ze een analyse om in kaart te brengen welke sportaanbieders al actief waren en voor welke groepen. En wat bleek? Sommige pleinen werden heel weinig gebruikt en andere weer heel veel. Tijd om een goede balans te vinden per plein. Eén van de stappen die Lou-Aisa nam was het zoeken naar (nieuwe) sportaanbieders.
Samenwerken om goed onderzoek te doen
Daar was - en is nog steeds - het nodige onderzoek voor nodig. Lou-Aisa verzamelt informatie uit allerlei verschillende hoeken. Ze vertelt: “Veel informatie en support komt vanuit de welzijnspartijen. Zij zijn actief in iedere wijk in Rotterdam. Daarom weten zij goed waar de behoefte per wijk ligt en waar de doelgroep voor die behoefte zit. Dat helpt enorm bij het bepalen van de sport die we gaan aanbieden en de werving daarvoor. En als we uiteindelijk toewerken naar een clinic of structurele activiteit, pakken zij ook een stuk begeleiding op.”
Ook collega’s vanuit het Sportbedrijf leveren veel informatie. “De buurtsportconsultenten zijn het eerste aanspreekpunt voor de wijk en de sportregisseurs kennen alle sportaanbieders per gebied het beste. Met de collega’s en de welzijnspartijen samen brengen we de behoefte per wijk in kaart. Wat gebeurt en al en wat mist er nog? En voor welke groep is er minder te doen? Voor veel wijken is het antwoord op die laatste vraag: jongeren”, aldus Lou-Aisa.
Laagdrempelig, structureel bewegen
Sinds Lou-Aisa vanuit het Sportbedrijf actief de activiteiten op de pleinen coördineert, is er op bijna elk van de 32 pleinen iets te doen. Dat heeft grote voordelen voor iedereen die minder snel in aanraking komt met sport. Lou-Aisa legt uit: “De lessen zijn gratis en vooraf aanmelden is vaak niet nodig. Daarom is het écht laagdrempelig om mee te doen. We bieden de clinics zoveel mogelijk wekelijks aan, maar mensen kunnen zich natuurlijk ook aansluiten bij de sportaanbieders als ze die mogelijkheid hebben.”
En dat is ook voor de sportaanbieders die hun clinics op de pleinen geven een voordeel. “Zij gebruiken dit als podium. Doordat de pleinen in de wijk liggen, zien bewoners wat er te doen is in de stad en kunnen zelfs gratis meedoen. Zo sluiten mensen zich sneller aan bij een sportaanbieder of vereniging”, aldus Lou-Aisa.
3x3 Basketbal voor pubers in Beverwaard
In Beverwaard was er vraag naar meer sportaanbod voor pubers. Lou-Aisa onderzocht de mogelijkheden en kwam in contact met 3x3 Unites: een stichting die jongeren helpt hun dromen na te jagen met 3x3 basketbal als middel. Kasper Averink, coördinator bij 3x3 Unites vertelt hoe de samenwerking tot stand kwam: “Wij bieden een leadership course die jongeren helpt zich te ontwikkelen tot community builder en rolmodel. Jongeren kunnen vanuit hier allerlei kanten op, en sommigen ontwikkelen zich tot basketbaltrainer. Miquel, een betrokken buurtbewoner uit Beverwaard, volgde deze leadership course ook.”
Lou-Aisa vertelt verder: “We willen de programmering van de buurtsportpleinen zo lokaal mogelijk uitvoeren, en zo kwamen we met Miquel in contact. Vervolgens gingen we samen met 3x3 Unites om de tafel en kwamen we vrij snel tot de conclusie dat we van start gingen met 3x3 basketbal.”
‘De groep die normaal gesproken op straat rondhangt, is nu aan het sporten’
Sport in de wijken
En, dat bleek een succes! 3x3 Unites geeft nu twee keer per week basketbal in Beverwaard en ze zijn ook uitgebreid naar IJsselmonde en het centrum. Kasper vindt het mooi om dit soort aanbod te creëren voor de buurt: “De stap naar een vereniging is voor veel mensen vaak groot. Soms is er een taalbarrière, hebben jongeren niet het zelfvertrouwen om nieuw bij een vereniging binnen te stappen, of hebben ouders simpelweg niet het geld om hun kind ergens lid te laten worden. En juíst voor die kinderen en jongeren zijn we er. Het is mooi dat we deze groep op deze manier bereiken en een kans kunnen geven. De groep die normaal gesproken op straat rondhangt, krijgen we nu aan het sporten.”
Trainers als vaderfiguur
Naast dat het voor de jongeren fijn is dat ze structureel kunnen bewegen, heeft dat ook voordelen voor de basketbaltrainers van 3x3 Unites. Kasper: “Ten eerste vind ik het tof dat we 3x3 basketbal op deze manier verder kunnen promoten! En, omdat het structureel is, hebben onze opgeleide trainers meteen een baan voor een aantal uur per week. Dat is natuurlijk ook hartstikke mooi. En daardoor merk je dat ze een band opbouwen met de deelnemers: ze werken echt aan een lokale community. Ze zijn voor de jongeren die meesporten vaak een rolmodel, en voor sommigen zelfs een soort vaderfiguur. Het is prachtig om te zien dat we dat voor de jeugd kunnen betekenen.”
Binnenkort: Girls Only voor een veilige omgeving
Het stopt hier niet, want er zijn mooie plannen voor de toekomst. “We hopen steeds meer mensen over de drempel te krijgen en mee te laten doen met ons sportaanbod”, vertelt Kasper. “Binnenkort komt er daarom ook een Girls Only-editie. Dat beweegmoment is gericht op meiden en creëert een veilige omgeving voor ze. We zien namelijk dat zij minder snel aanhaken in een groep vol jongens.”
Lou-Aisa vindt het mooist van de buurtsportpleinen dat nu iedereen de mogelijkheid krijgt om te bewegen, op steenworp afstand van thuis. “Zeker voor de mensen die zich om wat voor reden dan ook niet kunnen aansluiten bij een vereniging of andere sportaanbieder. En daarom blijven we non-stop zoeken naar nieuwe programmering. Zo hopen we voor zoveel mogelijk mensen iets te betekenen.”