Sport-, spel- en dansles You-nique: de handen ineen voor een unieke doelgroep

Eigenlijk is het best schokkend: ouders van kinderen met een verstandelijke beperking vinden vaak de weg niet naar beweegaanbod voor hun kroost, weten überhaupt niet dat het bestaat, of kampen met schaamte. Dan kun je je voorstellen dat het moeilijk is om deze doelgroep in beweging te krijgen. Laat staan dat het lukt deze lessen rendabel te maken. Sport- en dansdocent Niüra van Deursen liet zich niet uit het veld slaan en profiteert van een driehoekssamenwerking met de sportregisseur van Sportbedrijf Rotterdam en de sportconsulenten van SportMEE: “Na de pilot hoop ik met een tweede groep te starten.”
Terug

Niüra geeft al jaren les aan kinderen. Zo’n tien jaar geleden werd ze gevraagd om kids met overgewicht te trainen. Een van de deelnemers had het syndroom van Down en dit was Niüra’s eerste kennismaking met kinderen in het speciaal onderwijs: “Daar is mijn liefde begonnen. Je moet geduld hebben met deze kinderen. Gaat niet iedereen even snel? Laat het los. Ik kan dat, daarom past het bij me.”

Geen sport, wel beweging

In haar sport- en dansschool Noes Fiolet Studio’s in Capelle aan den IJssel heeft Niüra haar eigen aanbod opgezet voor tieners en volwassenen met een beperking, maar ze wilde ook iets voor jongere kinderen doen. Sportconsulent Vincent Pex van SportMEE weet dat er ook behoefte is aan speciaal aanbod voor de leeftijd 6 tot en met 11 jaar. Hij werkt al langer samen met Niüra en vroeg haar daarom om nieuw aanbod te starten, maar dan in Rotterdam.

Vincent: “Het gaat om kinderen die niet mee kunnen komen met een sportles, ook niet met de aangepaste sportles. Het zijn kinderen die speciaal onderwijs volgen en autisme hebben, vaak met een licht verstandelijke beperking. Met spelsituaties willen we ze in beweging krijgen. Deze lessen zijn ook bedoeld om ze te laten wennen aan een docent, aan een lesstructuur en het leren volgen van een beweegactiviteit.”

Start van een nieuwe samenwerking

Niüra: “Ouders weten vaak niet de weg naar dit beweegaanbod te vinden. Soms is er sprake van schaamte, of ze weten niet precies wat voor talent hun kind in zich heeft. Daarom is het lastig de doelgroep te bereiken. Ik ben 2,5 jaar bezig geweest een groep deelnemers op te bouwen. Toen kwam corona en kon ik weer opnieuw beginnen. Dat redde ik niet alleen. Zo is deze samenwerking met SportMEE ontstaan.”

Het waren ook Vincent en zijn collega’s van SportMEE die de sportregisseur van Sportbedrijf Rotterdam inschakelden. Vincent: “Wij werken graag samen met de sportregisseur vanwege hun zakelijke kijk op het aanbod. Hoe kun je zo’n les rendabel maken? Ook helpen ze met promotie. En ze hebben allemaal een bepaald gebied in de stad dat ze goed kennen. In dit geval hadden wij bijvoorbeeld sporthal Zevenkampse Ring op het oog, hun connecties zijn dan heel handig.”

Sportregisseur met liefde voor de doelgroep

Eva van Stiphout is de sportregisseur die werd ingeschakeld. Op een biologische zorgboerderij met dagbesteding groeide zij op met mensen met een beperking en daardoor is Eva vertrouwd met werken met deze doelgroep: “Ik moest gelijk denken aan het interactieve scherm in Sporthal Zevenkampse Ring, de playwall. Hiermee kun je sport- en spelvormen op de muur projecteren waar de kinderen zich gelijk lekker op kunnen focussen. Ik dacht dat dat wel zou aanslaan.”

Sportaanbieder Niüra: “Met de playwall kun je allerlei spelletjes spelen, als team maar ook solo. Bijvoorbeeld basketbal op beeld, waarbij je de bal op de muur in de zogenaamde basket moet gooien. Je kan er ook mee puzzelen en een memoryspel doen, maar dat doe je door met een bal tegen de muur te gooien, dus alles is op bewegen gericht. Daarnaast gebruiken we ook attributen zoals ballen van foam en een springtouw, maar met de playwall zijn de deelnemers het actiefst. Er komt lekker geluid uit, er horen discolampen bij en dat is catchy voor deze doelgroep. Zo blijven ze geprikkeld tijdens de les.”

Vincent van SportMEE: “Na de eerste keer waren wij ook positief verrast. Stel je voor dat deze kinderen voor de les helemaal in hun eigen wereld zitten. Niüra lukt het om contact met ze te maken. En dat heb je of je hebt het niet met deze doelgroep. De playwall helpt haar de kinderen bij de les te houden en heeft daarom echt meerwaarde.”

Eerste les

Sportregisseur Eva: “De eerste les was echt een succes. Kinderen waren heel blij aan het dansen en spelen. Dan zie je, die gesprekken waren niet voor niks. Bij de proefles waren al gelijk zeven kinderen die met SportMEE meegekomen waren.”

Vincent: “Dat betekent niet dat al die kinderen ook blijven hoor, maar dat is niet erg. Na vijf weken hadden we vier kinderen die echt terug bleven komen. Maar daarmee is een les niet rendabel. We maken deze groepen niet groter dan acht deelnemers. En je hebt ook nog eens twee trainers nodig met deze doelgroep. Uiteindelijk moet Niüra er geen geld op verliezen. Meestal lukt het net om quitte te spelen.”

Eva: “Daarom gaan we nu ook de promotie opvoeren. Er worden professionele foto’s en een flyer gemaakt. Ook gaan we social media inzetten, waarbij we ook weer van de kanalen van de verschillende partijen kunnen gebruiken.

Vincent: “Zo’n driehoekssamenwerking helpt een activiteit goed en gedegen op te zetten voor een doelgroep die niet makkelijk te bereiken is.”

Time for change

Niüra is ondertussen een stichting gestart waar zij deze activiteiten onderbrengt: Time for Change. Ze heeft geen winstoogmerk, maar kan wel subsidies aanvragen om het aanbod betaalbaar te houden.

Ook voor sportregisseur Eva is het tijd voor verandering. Zij heeft een andere functie binnen het Sportbedrijf gekregen en haar collega Lou-Aisa Afanaisa Dors neemt ‘haar gebied’ over. Ze hopen aan het einde van de pilot, in december 2024, genoeg aanmeldingen te hebben voor een tweede groep kinderen. Dat is ambitieus, vindt ook Vincent van SportMEE, maar hij merkt dat er genoeg vraag is in dit deel van de stad. En Niüra ziet de leerlingen wel toewerken naar de jaarlijkse dansvoorstelling in een echt theater, die zij vanuit Noes Fiolet Studio’s organiseert. Niüra: “Ook de deelnemers van You-nique doen daaraan mee, natuurlijk. Zij verdienen een podium, zoals al mijn leerlingen.”

De sportregisseurs van Sportbedrijf Rotterdam helpen alle Rotterdamse sportaanbieders. Of dat nu personal trainers, danscoaches of fitnesscentra zijn. Wil je weten wat sportregie voor jou kan betekenen? Kijk dan op sportbedrijfrotterdam.nl/sportregie.

SportMEE adviseert sporters en sportaanbieders over sporten met een beperking in de regio Rotterdam Rijnmond. Zodat mensen met een beperking kunnen meedoen, grip krijgen op hun leven en grip houden. Kijk op www.sportmee.nl voor meer informatie.