Sportlessen op het speciaal onderwijs: ‘De kinderen kunnen vaak meer dan ze denken’

Iedereen moet kunnen sporten. Juist ook de kinderen waar sport in eerste instantie minder toegankelijk voor lijkt. Lijkt, want Michael Nijssen, sportconsulent bij Sportbedrijf Rotterdam, doet er alles aan om juist die kinderen aan het sporten te krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen organiseert hij sportlessen, oftewel clinics, op het speciaal onderwijs in Rotterdam. “Dit is zó’n dankbare doelgroep.”
Terug

De clinics op het speciaal onderwijs komen voort uit het SROI-project: Social Return On Investment. Dat houdt in dat verschillende leveranciers van Sportbedrijf Rotterdam 5 procent terug investeren in Sportbedrijf Rotterdam. Het Sportbedrijf investeert dat geld vervolgens in bijzondere doelgroepen. Denk aan mensen met een beperking of kinderen die leven in armoede.

Sportclinics in het speciaal onderwijs door investeringen van partners

Marijn Eggen, Relatiebeheerder bij Sportbedrijf Rotterdam, legt het uit. “Dit is ons eerste SROI-project en dat wordt mogelijk gemaakt door vier leveranciers, namelijk CSU, Cazdak, a/s WORKS en Gantner. Door hun investeringen kunnen we het Schoolsport010-programma dat we hebben voor het reguliere onderwijs nu ook draaien voor het speciaal onderwijs in Rotterdam. Dat houdt in dat ook deze kinderen nu sportclinics krijgen, mee kunnen doen aan toernooien en zo kennis kunnen maken met allerlei verschillende sporten.”

Passie voor het speciaal onderwijs

Michael Nijssen, Schoolsportconsulent Speciaal Onderwijs bij het Sportbedrijf, organiseert deze clinics. “Toen we het schoolsportprogramma voor het speciaal onderwijs konden gaan opzetten, heb ik dat meteen opgepakt. Sinds september draaien we het programma op 32 scholen. Dat is toch fantastisch?” Michael vertelt dat zijn passie ook echt bij het speciaal onderwijs ligt: “Het is zulk dankbaar werk. Je merkt dat de kinderen de clinics geweldig vinden. Sommige kinderen zitten in een rolstoel en kunnen amper bewegen, maar kunnen op deze manier bijvoorbeeld toch meedoen met judo, boksen of zelfs freerunnen. Je ziet ze he-le-maal genieten. Dat vind ik het allermooist!”

‘Je ziet ze he-le-maal genieten’

Hij legt uit dat het niet alleen essentieel is voor de kinderen dat ze in aanraking komen met sport, maar juist ook voor de ouders en scholen. “Het is belangrijk dat iedereen, inclusief de kinderen zelf, ziet wat er juist wél mogelijk is. Want dat is vaak veel meer dan dat er gedacht wordt.”

Organisatie anders dan bij regulier onderwijs

De organisatie van sportlessen is op het speciaal onderwijs wel specifieker dan op regulier onderwijs. Michael legt uit: “Je moet met veel meer zaken rekening houden. Denk aan vervoer, voorbereiding, maar bijvoorbeeld ook ruimtes waar kinderen even kunnen ontprikkelen. Ook kan en mag niet zomaar iedereen deze sportlessen verzorgen. Alles bij elkaar maakt dat we de SROI echt nodig hebben om dit programma te realiseren.”

Sport is niet vanzelfsprekend

De clinics worden gegeven door externe sportaanbieders of door sportcoach Susie Wittenbols van Sportbedrijf Rotterdam. Zij heeft al veel ervaring met deze doelgroep. “Het bijzondere is dat er heel veel energie vanuit de kinderen en de docenten terugkomt. Op een reguliere school wordt sport veel meer als vanzelfsprekend ervaren. Hier is dat anders.”

Bewegen is belangrijk

Sportlessen geven op het speciaal onderwijs brengt natuurlijk ook best wat uitdagingen met zich mee. Susie vertelt: “Soms krijg je te maken met kinderen met een lichamelijke beperking, een andere keer is het een school met gedragsproblematiek. Dat is altijd weer even schakelen en vooral kijken wat er voor de kinderen werkt. Ik ben in ieder geval heel blij dat we deze clinics nu ook aan deze doelgroepen kunnen aanbieden, zodat juist ook deze kinderen kunnen sporten. Bewegen is zó belangrijk, ook voor hen!”

‘Ze lopen de sportkantine binnen alsof ze De Kuip binnenlopen, zo mooi vinden ze het’

Naast de clinics kunnen de kinderen ook meedoen aan sporttoernooien. Hierdoor ervaren ze hoe het is om op een sportvereniging te zijn. Michael: “Veel mensen beseffen het niet, maar dat is voor veel kinderen al een hele beleving. Ze lopen de sportkantine binnen alsof ze De Kuip binnenlopen, zo mooi vinden ze het.”

De European Para Championships

In augustus 2023 komen de European Para Championships naar Rotterdam. Volgens Michael is dat een mooie kans voor kinderen om te zien wat er allemaal mogelijk is binnen sport. “Rondom dat evenement zullen wij ook veel verschillende sporten gaan aanbieden en mooie dingen gaan organiseren. Ik ben erg blij dat dit nu allemaal mogelijk is, juist voor deze doelgroep.”

Ook partner worden?

Wil jij ook partner worden van Sportbedrijf Rotterdam? Neem contact op met Marijn Eggen en misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen. Samen brengen we Rotterdam in beweging!