Tips voor sportaanbieders: Wat je wél kunt in tijden van het Coronavirus

Hoe houd je als sportaanbieder het hoofd boven water nu de deuren gesloten zijn? Of als je geen les meer kunt geven? Rotterdamse sportondernemers delen hun aanpak op hun website of socials. Wij pikten acht tips eruit en spraken een paar creatieve ondernemers.
Terug

Inspiratie van je collega-sportaanbieders

We verzamelden deze tips via onze sportregisseurs in de wijk. Gebruik de verhalen om ideeën op te doen over wat je wél kunt doen nu je gym dicht is of je geen lessen meer kunt aanbieden.

  1. 01 RDAM GYM vraagt of je lid wilt blijven

    Stefana, eigenaar van RDAM GYM, doet een oproep aan haar leden in een een video om hun lidmaatschap niet te pauzeren. Ze zegt daarin: ‘Ik ben een kleine ondernemer. En mijn instructeurs werken freelance. Het betekent dat we de komende weken geen inkomen zullen hebben. Je kunt je wel voorstellen wat een effect dat heeft op onze financiële situatie en op onze families.’ Stefana ontving veel steun van leden. Toch biedt ze hen de mogelijkheid om een lidmaatschap te pauzeren nu de gym dicht is. Aan de telefoon legt ze het uit: “Dat moet ik doen omdat ik nu niet kan bieden waar mensen voor getekend hebben. Maar ik vraag leden eerlijk of ze willen denken aan ons en aan de instructeurs die inkomsten mislopen. Blijf lid, zodat ik mijn rekeningen en mijn zzp’ers kan betalen!” Daarnaast paste Stefana haar aanbod aan. “De personal trainingen zijn één op één, dus die mogen doorgaan. Dat kan nu zowel binnen in de gym als buiten. Ook hebben mijn instructeurs in hun huiskamer workoutvideo’s opgenomen die leden kunnen bekijken via een verborgen YouTube-kanaal.” Tips van Stefana:

    • Vraag mensen eerlijk of ze je willen steunen zolang je dicht bent, door ze te vragen hun lidmaatschap niet te pauzeren of op te zeggen.
    • Bied workoutvideo’s vanuit huis.

  2. 02 De gratis boodschappenservice van Outdoor Workouts Rotterdam

    Dat sport verbroedert, bleek tijdens een training van Outdoor Workouts Rotterdam. Een aantal leden kwam tijdens het bootcampen op het idee om boodschappen rond te gaan brengen voor ouderen, kwetsbaren en zorgpersoneel. Eigenaar Carmen Sjardijn: “Mooi hè? Als sportaanbieder faciliteer ik dat graag. Dus ik heb een visual laten maken voor op social media, zodat mensen van de boodschappenservice weten.” Naast de leden hebben ook andere mensen uit de buurt zich aangemeld om te helpen. Meer dan veertig vrijwilligers zijn nu actief in Prinsenland, ’s Gravenland, Het Lage Land, Oosterflank, Ommoord en Nesselande. Maar het initiatief groeit: “Een ander lid van ons is nu ook in Hillegersberg begonnen met een boodschappenservice. Ook voor haar hebben we een visual laten maken. Als iemand het nummer belt of een e-mail stuurt, dan zet ik dat in een van de twee appgroepen. Altijd pakt iemand de vraag op.” Tijdens de bootcamplessen zorgt Carmen voor anderhalve meter afstand tussen de deelnemers. En ze vraagt voor iedere les of degene die zich ziek voelt thuis wil blijven. Zo blijft ook buiten bootcampen gezond, zolang je het alleen doet. Tips van Carmen:

    • Verplaats je lessen naar een moment waarop er behoefte aan is. Veel mensen hebben door thuiswerken een ander ritme!

  3. 03 Frederieke geeft voedingstips: Uit blik, in je mik!

    Ook al is hamsteren niet nodig, velen van ons zullen toch een extra potje pastasaus in huis gehaald hebben de afgelopen dagen. En nu dat houdbare eten er is, kun je het maar beter gebruiken. Frederieke van FreeWerkt speelt daarop in door lekkere recepten met blikvoedsel te delen op haar Insta. Frederieke: ‘Ik ben normaal geen fan van niet-verse producten, maar erger nog vind ik verspilling ervan! Vitamines kunnen we ook binnenkrijgen via blik- en diepvriesvoedsel. Ik heb een lekkere tonijnwrap met worteltortilla gemaakt, die je ook vega kunt bereiden.’ Hiermee compenseer je geen weggevallen inkomsten, maar kun je wél klanten aan je binden. Commitment is belangrijk in deze tijden. Frederieke: ‘Mijn personal trainingen verzorg ik via Skype, of ik vraag mijn cliënten wat ze willen: buiten trainen of naar de sportschool. Maar ik train alleen nog één op één. En alleen als mensen de strikte hygiënemaatregelen volgen. Omgekleed binnen komen, gelijk binnenschoenen aan en handschoentjes, eigen handdoek mee, handen wassen en achteraf de spullen schoonmaken. En natuurlijk afstand houden. Mijn groepstrainingen gaan helemaal niet meer door. Zo draag ik bij aan ‘flatten the curve’. Tips van Frederieke:

    • Houd je aan de richtlijnen en zorg voor commitment onder klanten. Dat betaalt zich later terug!

  4. 04 Andere voorbeelden die we tegenkwamen

    • Leden van Mom in Balance Rotterdam kunnen zich dagelijks inschrijven voor de livestream.
    • David Lloyd Blijdorp maakte een workoutvideo met iets wat iedereen in huis heeft: wc-papier. En als het toch maar in de weg staat, kun je er net zo goed een paar oefeningen mee doen! Met zo’n actie verdien je niet gelijk geld, maar hij wordt wel lekker gedeeld. Zo kun je positieve aandacht en naamsbekendheid krijgen.

Heb je ook een tip? Deel hem op socials met #010blijftinbeweging en @sportbedrijfrotterdam

Wil je meer professionele tips van onze sportregisseurs? Volg dan vanaf aankomende dinsdag onze webinars waarin we iedere week een ander onderdeel uit de marketingmix voor sportondernemers bespreken. Wat betekenen deze tijden voor je strategie? En welke nieuwe plannen kun je maken nu je ‘op pauze’ staat? Iedere dinsdag tips voor sportaanbieders via sportbedrijfrotterdam.nl.